Weekend w Kazimierzu Dolnym z degustacją wina

Wzdłuż Wisły rozciąga się region winiarski, który również zahacza o Kazimierz Dolny.
Uprawie winorośli sprzyjają tu nie tylko żyzne gleby lessowe, dobre nawodnienie, ale także łagodny klimat.
Najlepszy czas na odwiedzanie winnic to druga połowa maja, a także koniec sierpnia i początek września – tuż przed winobraniem lub w jego trakcie. Schyłek lata jest przy tym dobrą porą na największe Winobranie w Kazimierzu Dolnym.
Degustacje win i potraw regionalnych, korowód winiarzy czy aukcja obrazów, wszystko to czeka na Wzgórzu Zamkowym. Przed nami bowiem Kazimierskie Winobranie!

1. dzień – przyjazd
Spacer po Kazimierzu Dolnym, zwanym małym Gdańskiem. Złoty wiek miasta należącego do kupców rozpoczął się za Jagiellonów i trwał aż do połowy XVII w. Okres świetności zakończył potop szwedzki. Od końca XVIII w. podupadła mieścina przyciągała artystów.
Rzeka, zieleń, wąwozy, czyste powietrze i stylowa zabudowa sprawiają, że Kazimierz wygląda jak skansen. Ludzie przyciągani urokiem tego miejsca sprawiają, że tętni ono życiem.

2. dzień – zwiedzanie winnic
Zwiedzanie dwóch rodzinnych winnic, produkujących wspaniałe i nagradzane wina: Kazimierskie Wzgórza i Winnicę Widok Wojszyn, obie cudownie ulokowane na łagodnych wzgórzach Małopolskiego Przełomu Wisły.
W dalszej części zwiedzania przeprawa promem przez Wisłę, przerwa na obiad (kuchnia regionalna) i zwiedzanie renesansowego zamku w Janowcu.

3. dzień – wyjazd