Budapeszt kulinarny
Oferujemy możliwość poznania szczególnego trybu życia Madziarów i ich unikatowej gastronomii, rozkoszowania się kawą w jednej z tradycyjnych kawiarni, degustacji lokalnych specjałów, poczucia się jak na „średniowiecznej uczcie królewskiej” – to wszystko z dala od typowo turystycznych miejsc. Budapeszt – miasto pełne energii, kultury, tradycji oraz radości życia – zaskakuje swoją różnorodnością kulinarną!!
1. dzień – przyjazd do Budapesztu
2. dzień – Budapeszt – zwiedzanie
Dzisiaj poznamy i pokochamy światową metropolię – Budapeszt. Przed południem zwiedzanie Pesztu – Plac Bohaterów, Bazylika Św. Stefana, Opera, deptak Vaci utca to tylko niektóre z atrakcji dzisiejszego poranka. Spacer kończy się w Wielkiej Hali Ludowej, gdzie czeka poczęstunek lokalnymi produktami. Popołudniowy program poświęcony jest stronie Buda z jej imponującymi budowlami jak Zamek Królewski z Górą Zamkową, Kościół Św. Macieja i Baszta Rybacka. Przerwa na kawę z kürtöskalacs (tradycyjnym ciastem węgierskim) w Baszcie Rybackiej z przepięknym widokiem na okolice. Ukoronowaniem dnia będzie nastrojowa kolacja z węgierskimi specjałami i występem folklorystycznym.
3. dzień – zwiedzanie Budafoku z degustacją wina – zwiedzanie Kecskemetu – zwiedzanie destylarni Zwack z degustacją.
Po śniadaniu wyjazd do Budafoku, „Miasta Win”. W Muzeum Wina opowiadanie o uprawie winorośli w regionie, na zakończenie wizyty niezapomniana degustacja omówionych win. Przejazd do Kecskemet, niziny, która znana jest również jako „Sad Węgier“. Zwiedzanie miasta z jego secesyjnym ratuszem ze wspaniałą fasadą szczytową. Zwiedzanie słynnej destylarni Zwack z degustacją palinki. Następnie poczęstunek sznapsem i pogaczem w typowej węgierskiej gospodzie oraz możliwość obejrzenia sztuki Csikos (tradycyjnych węgierskich pasterzy koni). Na zakończenie dnia kolacja z typowymi pusztańskimi specjałami, muzyką i winem.
4. dzień – Szentendre – zwiedzanie skansenu z poczęstunkiem. Przed południem zwiedzanie węgierskiej stolicy na własną rękę, następnie spotkanie na kawę w bogatej w tradycje kawiarni Szamos Gourmet Haz na Placu Vörösmarty. Po tej krótkiej przerwie zwiedzanie miasteczka artystów Szentendre, które w pełni zachowało swoją historyczną atmosferę. W skansenie są oryginalne budowle z najróżniejszych regionów Węgier, dzięki którym można poczuć atmosferę życia dawnych Madziarów. Podczas spaceru poczęstunek chlebem na zakwasie i świeżym masłem. Dzień kończy się „królewską ucztą” z lutniową muzyką w restauracji w Wyszehradzie.
5. dzień – wyjazd